Çikolata Yemek İçin 7 Neden
Latince ismi “Tanrıların Yemeği – Theobroma Cacao” olan kakao, uzun yıllar boyunca sadece varlıklı insanların içeceği olmuş.
Tarihçiler kakao tarımının, 2000 yıl önce Orta Amerika’da Maya uygarlığı ile başladığını belirtiyor.
Maya kültürünün önemli bir parçası olan, Azteklerin kutsal saydığı kakao, şeker katılmadan, baharatlarla hazırlanan bir içecek olarak tüketiliyormuş.
Mutluluk veren, afrodizyak bir içecek olarak kullanılmasının yanı sıra güç, kuvvet, yenilmezlik ve ölümsüzlük verdiği düşünülüyormuş.
Çikolatanın 7 faydası
Çikolatanın faydalarından bahsederken, şeker ve yağ oranı düşük, kakao oranı yüksek çikolatadan bahsettiğimizi vurgulamak isterim.
Çikolatanın faydalı etkileri, içerdiği polifenollerin ve kakao yağının sağladığı yüksek anti-oksidan ve anti-enflamatuar özelliklerinden geliyor.
Kalp Hastalıklarından Korur
Kakao oranı yüksek çikolata tüketiminin damar duvarındaki plakları azalttığı, kalp damar hastalığına bağlı ölüm riskini azaltığını gösteren bilimsel çalışmalar var.
Kakao, atardamar duvarından Nitrik oksit (NO) salınımını artırarak, damarların genişlemesine, tansiyonun düşmesine ve kan dolaşımının artmasına yardımcı olur. Ancak tansiyon düşürücü etkisinin çok güçlü olmadığı bu nedenle tek başına ilaç gibi kullanılamayacağını belirtmeliyim.
Ayrıca kakao, okside LDL (lanetli) kolesterol düzeyini düşürürken, HDL (hayırlı) kolesterol düzeyini yükselterek de kalp damar sağlığı üzerine olumlu etkiler gösteriyor.
Beyni Güçlendirir, Felç Riskini Azaltır
Çalışmalar, haftada beş gün flavanoidlerden zengin kakao tüketimiyle beynin kan akımının arttığını, felç riskini azalttığını gösteriyor.
Kakaonun, özellikle anti-enflamatuar etkileri ile ileri yaşlarda görülen, unutkanlıkla seyreden demans ve alzheimer gibi hastalıklardan da koruyucu olabileceğini gösteren yayınlar var.
Kakao, içerdiği kafein ve teobromin gibi uyarıcı maddeler aracılığıyla beyin fonksiyonlarında kısa süreli artış etkisi de sağlar.
Cildi Güneş Hasarından Korur
Kakao içindeki flavanoidler, derinin kan dolaşımını artırır, güneş hasarından korur, cildin nemli ve canlı kalmasına yardımcı olur.
Çikolata Mutluluk Verir
Çikolata, içerdiği feniletilamin ile iyi hissetmemizi sağlayan, beyinde bir nörotransmitter olan endorfin salınımını artırır.
Bilimsel çalışmalar, stres altında çalışanların, çikolata tüketimi ile duygu durumlarının iyileştiğini ve performanslarının arttığını da gösteriyor.
Kronik Yorgunluğu Bitirir
Düzenli çikolata tüketenlerde endorfin ve dopamin düzeylerinin artışıyla, kronik yorgunluk sendromu bulguları geriliyor.
İştah Kontrolü Sağlar
%70 ve üzeri kakao içeren küçük bir parça bitter çikolata açlığınızı bastırır, tatlı-tuzlu-yağlı sağlıksız atıştırmalardan sizi korur.
Sütlü çikolatada bu etki görülmüyor (Sütteki kazein, polifenolleri bağlayıp, etkilerini azaltıyor olabilir).
İnsülin Direncini Azaltır
Bitter çikolata tüketimi, hücrelerin insülin bağımlı glukoz alımını düzenliyor ve insülin direncini azaltıyor.
Kakaonun olumlu etkilerinden bahsederken, %70 ve daha fazla kakao oranı olan kaliteli çikolataların tercih edilmesini ve fazla tüketilmemesini de vurgulamak isterim.
Sağlıklı, mutlu ve aşk dolu günler dilerim.
Dr. Halil Ertürk
İç Hastalıkları Uzmanı