Longevity Medicine – Uzun Yaşam Tıbbı
Yaşlanma, biyolojik düzeyde, organizmanın yapısal ve işlevsel bütünlüğünü sürdüren homeostatik süreçlerin zamanla bozulmasıdır.
Bu süreç birçok biyolojik mekanizmayı içerir:
- moleküler ve hücresel hasar birikimi
- metabolik bozukluklar
- genetik mutasyonlar
- hücresel işlev kaybı
- doku rejenerasyonunun azalması
Uzun yaşam dediğimiz zaman aslında sağlıklı, enerjik, üretken yaşam süresini uzatmayı hedefliyoruz.
Bazı hastalıkların görülme sıklığı yaşlanmaya paralel olarak atıyor; kalp hastalıkları, kanser, Alzheimer hastalığı…
Eğer yaşlanma sürecini yavaşlatır, genç kalırsanız bu hastalıklardan da korunmuş olursunuz.
Biyolojik Yaş
Aynı gün doğmuş iki kişiyi gördüğünüzde, birinin diğerinde daha genç veya yaşlı, görünmesi veya hissetmesinin açıklaması biyolojik yaştır.
Biyolojik yaş takibi, kronik hastalıkların önlenmesi ve yaşam kalitesinin artırılması için kişiye özel sağlık stratejileri geliştirmede önemli bir araçtır.
Çok sağlıklı besleniyor, düzenli egzersiz yapıyor, uyuyor ve stresi yönetiyor gibiyken yine de hızlı yaşlanıyor olabilirsin.
Sağlıklı ve uzun yaşama tutkusu olan herkesin biyolojik yaşını takip etmesi gerekir.
Biyolojik yaş ölçümü için şuan en etkili test DNA metilasyon saati.
Yaşlanma lineer bir süreç değil. Zaman zaman daha hızlı, zaman zaman daha yavaş bir yaşlanma paterni olabilir. Bu yüzden anlık yaşlanma hızının ölçümü de önemli.
Organların her birinin yaşlanma hızı birbirinden farklı olabilir. Bu yüzden organların biyolojik yaşını da ayrı ayrı değerlendirmek gerekir.
Neden Yaşlanıyoruz?
2013 yılında Cell dergisinde yayınlanan “Hallmarks of Aging” (Yaşlanmanın Temel Belirtileri) ile yaşlanmanın kök nedenlerine yönelik araştırmalar büyük bir ivme kazandı.
Genomik istikrarsızlık, Epigenetik değişiklikler, Telomer kısalması, Proteastaz kaybı, Mitokondriyal disfonksiyon, Kök hücrelerin azalması, Yetersiz otofaji, Zombi hücreler, Hücreler arası iletişimin bozulması, Düzensiz besin algısı, Disbiyozis, Enflamasyon.
Kişiselleştirilmiş Plan
Fiziksel, zihinsel ve ruhsal açıdan tamamen sağlıklı bir şekilde 120 yaşına ulaşmanın önünde bir engel yok gibi görünüyor.
100’den fazla biyobelirtecin kontrolü, vücut kompozisyon analizi, RMR&VO2max ölçümü, kalp damar hastalığı ve kanser tarama testleri sonrasında kişisel bir plan oluşturuyorum.
Beslenme, egzersiz, stres yönetimi ve uyku sağlığına yönelik çalışmaların ötesinde geroprotektörler, hormon replasman tedavisi, peptidler, kök hücre, plazmaferez, ozon terapi, IV uygulamalar, kırmızı ışık, kriyoterapi gibi tedaviler de planlıyorum.
Uzun yaşam tıbbındaki son gelişmeler ve deneyimlerimi harmanlayarak Maksimum Yaşam programını hazırladım.
Hayatı maksimumda yaşamak isteyenleri bekliyorum.
Görüşene kadar sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Dr. Halil Ertürk